Horgonyos karkötő készítése

Ékszert adni ajándékba biztos ötlet, ami garantáltan sikert arat. Főleg, ha saját kezeddel készíted el. Egy fülbevaló, vagy nyaklánc nagyobb feladat, ezért most inkább készítsünk egy karkötőt.

Mostanában a legdivatosabb karkötő a horgonyos. Nem azért, mert asszociálni lehet róla a pecázásra, hanem mert egyszerű vonalvezetésű, ezért férfiak is viselhetik, másrészt pedig a megállapodottság, lehorgonyzás, vagyis a stabil párkapcsolat szimbóluma lett.

Ez azt jelenti, hogy nem csak a barátnődnek kell ilyet készítened, hanem az ő párjának is.

Ne aggódj, nem nehéz. Csak el kell kezdeni.

 

Horgonyos karkötő készítéséhez szükséges kellékek

A horgonyos karkötő alapja a horgony maga, illetve a felfűző anyag, amire ráfűzöd, vagyis maga a karkötő anyaga.

A horgony medál lehet fekete, bronz, arany vagy ezüstszínű. Anyaga lehet ezüst, bronz, műanyag vagy akár nemesacél is.

A felfűző anyaga lehet bőr, viaszolt szál, vagy zsinór. Készítheted egyetlen (közepesen vastag) bőrszálból, de akár lehet több szálból font karkötő is. A fonott karkötők most nagyon divatosak.

 

 horgonyok.jpg

Horgonyos karkötő elkészítése

A leggyakoribb horgonyos karkötő, ami gyakorlatilag a zsinórból és a horgonyból áll.

A karkötőt általában háromszor szokták körbe tekerni a csuklón, de ez is ízlés kérdése. Ha vastagabb bőrszálakból, esetleg egy vastag csíkból készítjük, ott elegendő lehet akár egyetlen csukló-környi méret is.

A karkötő az egyik végére hurkoljuk rá a horgonyt, a másik végére pedig készítsünk csúszó csomót. És gyakorlatilag készen is vagyunk. Az előkészítés több időt vesz igénybe, mint az elkészítése.

A csúszó csomóval tudjuk méretre igazítani a karkötőt. Ezt az első alkalommal beigazítjuk, és utána nincs vele dolgunk. Ha a karkötő szétcsúszik, akkor nem elég szoros a csomó, ha pedig nem lehet beállítani a megfelelő helyre, akkor túl szorosra csomóztuk. Ki kell oldani, és újra megcsomózni.

 A horgonyos karkötőkről még többet olvashatsz a Horgonyos karkötő titkai című cikkben!

Horgonyos karkötő pároknak

Mivel a horgony szimbólum a stabilitást, kapcsolatot, megállapodottságot jelenti, nagyon divatos lett a horgonyos karkötőt páros karkötőként viselni. Mivel nagyon könnyű a karkötőt elkészíteni, érdemes azonnal megcsinálni a párját is.

Általában egyszínű karkötőt viselnek a párok, de ettől el lehet térni, hiszen minden horgonyos karkötő egyedi, ezért a fantáziádra vannak bízva a színek, vagy akár a komplett színösszeállítások is.

 horgonyos-paros.jpg

 

Horgonyos karkötő szezonálisan

Karkötőt készíteni annyira könnyű, és a horgonyos karkötő most annyira felkapott, hogy rögtön t9öbbet is készíthetsz belőle. Tavasz van, itt az esküvő szezon, a fekete – fehér páros karkötők ideje. De készíthetsz külön karácsonyosat, vagy farsangosat, esetleg focirajongósat is. A variációk száma végtelen, ráadásul egyszerre lehet viselni akár több horgonyos karkötőt is.

 

Ha szereted a karkötőket és készítenél még más stílusút is, akkor ajánlom az Ásvány gyöngy, ásvány karkötő készítése című cikket!

Ha tetszenek az ékszerek, akkor biztosan tetszeni fognak a vintage ékszerek is. Ajánljuk a Vintage ékszerek című cikket is!