Ásvány gyöngy, ásvány karkötő készítése

Az ásvány gyöngyöket díszítő kristályoknak, féldrágaköveknek, és gyógyító ásványoknak is hívják. Gyönyörű színeik, és élettani hatásaik miatt szoktak ékszert, leggyakrabban gyöngy karkötőt és gyöngy nyakláncot készíteni belőlük.

Mai témánk az ásvány, vagy féldrágakő karkötők készítése. Hogyan és miből készítsünk ásvány karkötőt?

 

Milyen ásványból készítsünk ékszert?

Az ásvány, vagy kristály karkötőket elsősorban élettani, pozitív hatásaikért szokták készíteni. Másodsorban a gyönyörű színeik miatt.

Mik lehetnek ezek a hatások? Nézzük a leggyakoribbakat!

 asvany_karkoto_2.jpg

Rózsakvarc kristály

Színe fehér, halvány rózsaszín, vagy erős rózsaszín lehet.

Hatásai közé tartozik a szívfájdalom csökkentése. Leginkább érzelmi fájdalmakat csökkent, régen szerelmi bűbájokhoz használták. Ma szeretet-kristálynak is hívják. Fizikális hatása, hogy megnyugtat, gyengéddé tesz. Ha például a munkahelyi légkörön szeretnénk önmagunk számára pozitív változást, viseljünk minden nap rózsakvarc karkötőt, vagy tegyünk az asztalunkra egy nagyobb rózsakvarc marokkövet.

 

Türkiz

Színe kék, kékeszöld

A torok csakra köve, a kommunikációs problémákat enyhíti, illetve fizikálisan a torok megbetegedéseit enyhíti, például a pajzsmirigy problémákat.

Növeli az önbizalmat és nyugtató hatású. Ha problémánk van azzal, hogy nagyobb közönség előtt előadást tartsunk, már a felkészülés idején már viseljünk türkiz karkötőt, és az eladás alatt is, ha lehetséges.

 

Ametiszt

Színe lila

Ametiszt karkötőt gyakorlatilag mindig érdemes hordani, hiszen a gondolatokat tartja tisztán. Segít lehántani az érzelmi, indulati ködöt. Ha koncentrációra van szükség a munkahelyen, viseljük minden nap.

Ezen kívül stresszoldó hatású, és kiegyensúlyozó hatással van a vérnyomásra is.

Fontos tudni, hogy az ásvány karkötők a legritkább esetben zavarják egymást, tehát nyugodtan lehet többet készíteni és viselni egyszerre. Például a rózsakvarc, az ametiszt és a türkiz egymással is teljesen kompatibilisek.

 asvany_karkoto.jpg

Mire van szükség, ásvány karkötő készítéshez?

A kiválasztott kristályra, kristályokra.

Ha akarunk bele medált, charmot belefűzni, akkor azokat is készítsük elő.

Felfűző anyagra, ez akár zsinór, fonal, vagy a legegyszerűbb gumis damil is lehet. Attól függően, hogy mire fűzzük fel a gyöngyöket, szükség lehet szerelő karikákra, kapcsokra, kiegészítő láncokra is.

 

Kristály karkötő tisztítása

A karkötőnek szánt kristályokat érdemes csapvíz alatt átmosni, mielőtt felfűzzük őket. Ha lehetőség van rá, a forrásvizes tisztítás még jobb. Ha a karkötőt naponta hordjuk, havonta egyszer érdemes újra csapvíz alá tartani pár percig, hogy tiszta legyen.

A tisztítás után óvatosan húzzuk szét, és ellenőrizzük a zsinórt, damilt, amire az ásványok fel vannak fűzve, hogy nincs-e elvékonyodás. Néhány havonta érdemes újrafűzni a karkötőt.

 A gyöngy ékszer tisztítása című cikkben részletesen leírjuk, hogy hogyan tisztítsd, mire figyelj oda!

Összegezve, bármilyen ásvány kristályból készíthetünk karkötőt, amit képesek vagyunk felfűzni, ám arra vigyázzunk, hogy ha a hatása miatt szeretnénk hordani, akkor egy karkötőt egy ásványból készítsünk. Ha pedig a színei miatt hordanánk, akkor úgy válogassuk össze a színeket, ahogy jól esik, és nem bántja a szemünket.