Így viseld az eljegyzési gyűrűt és a karikagyűrűt

Az eljegyzés mindenki számára nagy esemény, hiszen két ember összeköti az életét. Azonban felmerülhet a kérdés miként viselhetjük szerelmünk zálogát, a gyűrűt. A következő összefoglaljuk miként viseljük az eljegyzési gyűrűt és a karikagyűrűt is.

Jegygyűrű és karikagyűrű kialakulása

A gyűrű viselése már az ókorban is jelen volt, erről régészeti leletek is árulkodnak. Akkoriban úgy gondolták, hogy egy véna indul közvetlenül a szívbe a bal gyűrűsujj végéből.

Éppen ezért viselték a végtelen és örök szerelem jelképét, a karikagyűrűt a negyedik ujjon. Innen ered a mai gyűrűsujj kifejezés, hiszen a kezdetek óta ez a karikagyűrű helye.

Modern karikagyűrűk és jegygyűrűk

Manapság a gyűrűk már nem kötelezően aranyból készülnek, hanem számos más választás is létezik, mint például a titán, nemesacél vagy akár a palládium. A palládium inkább a fémérzékenyek között talál igazán nagy keresletre, hiszen nem okoz allergiát, így bárki nyugodtan hordhatja.

A kövek tekintetében a gyémántot felváltották a színes ékkövek, hiszen ma már előszeretettel választanak ilyen, nem feltétlenül hagyományos darabokat is. Ma már az sem kötelező, hogy a gyűrűk ugyanolyanok legyenek, elég, ha főbb jellemzőikben hasonlítanak, hiszen amíg a női darabok inkább kövesek, a férfiak esetében ez nem mondható el.

ekszervilag_gyuru.jpg

Jegygyűrű típusok

A jegygyűrűknek különböző típusai vannak többek között a klasszikus, egyedi dizájnú a különálló köves és a gravírozott jegygyűrű.

Klasszikus jegygyűrű

Az eljegyzési gyűrű általában egy nagyobb kő, körbe foglalva kisebb kövekkel. Ez a legnépszerűbb, de lehetnek ettől eltérő kivitelek is. Aki megengedheti magának, általában drágakőből készült ékszert választ kedvesének, de a fehérarany, vagy sárga arany eljegyzési gyűrűbe foglalt szintetikus köves, vagy akár ezüstből készült eljegyzési gyűrűt is választhat.

Egyedi dizájnú jegygyűrű

Az ékszerésszel készített egyedi dizájnú jegygyűrűt szintén egyre népszerűbbek, mivel teljesen az elképzeléseinkhez.

Különálló köves jegygyűrű

Amennyiben csak egy darab kő van a gyűrűben, akkor is van lehetőségünk feldobni a dizájnt, például választhatunk akár kétsoros megoldást is.

Gravírozott jegygyűrű

Az általunk ajándékozott gyűrűt úgy tehetjük igazán személyessé és egyedivé, ha a kedvesünknek gravíroztatunk bele valami személyeset. Ehhez persze nem árt egy picit szélesebb gyűrűt választani, hogy jobban el lehessen helyezni az írást.

Különleges anyagú jegygyűrű

Van, aki egyáltalán nem szereti a nemesfémet, de az eljegyzési gyűrűről nem szeretne lemondani, ilyenkor választhatunk más különleges anyagból készült gyűrűt. Például a beton vagy fából készült gyűrű is egyre népszerűbb.

Karikagyűrű típusok

A karikagyűrűket a keresztmetszetük alapján két fő csoportba lehet sorolni: négyzetes és féldomború.

Négyzetes karikagyűrűk

Megjelenésében erre azt szokták mondani, hogy modern vagy egyszerű. A nagy és sima felület lehetőséget nyújt arra, hogy akár gravírozás is rákerüljön vagy kövekkel díszítsük.

Féldomború karikagyűrűk

Ez az úgynevezett klasszikus fazonú karikagyűrű. Előnye, hogy soha nem megy ki a divatból. Természetesen az ilyen típusú gyűrűket is egyedibbé lehet tenni: vésés vagy kövek segítségével.

Hol hordjuk a jegygyűrűt?

Ha a jegygyűrű köves, akkor azt a leánykérés után a bal kézen szokás viselni. Fontos, hogy ezt csak a nők viselik és ennek nincs férfi párja. Csak az esküvőt követően kerül át a jobb kéz gyűrűsujjára.

Amennyiben karikagyűrűvel történik az eljegyzés, akkor azt az esküvőig a bal kézen hordjuk, csak az esküvőn kerül át a jobb kézre. Ezt alapvetően mindkét fél hordja az eljegyzéstől kezdve.

Amennyiben köves eljegyzési gyűrűt és karikagyűrűt is kapunk, akkor a köveset kísérőgyűrűnek nevezzük. Ezeket az esküvőig a bal kézen hordjuk, majd utána a jobb kézen viseljük mindkettőt. Annyi különbség van a kettő között, hogy a karikagyűrű a jobb kéz gyűrűsujjára kerül, míg a kísérőgyűrű a középsőre.

Összeségében

A karikagyűrű és a jegygyűrű viselése eltérhet attól függően, hogy jegygyűrűt vagy karikagyűrűt is kapunk. Ezért jó tisztában lenni a gyűrűviselési szabályokkal, nehogy helytelenül viseljük az ékszert.