Nemesacél ékszerek tisztítása

Bár a nemesacél ékszerek fokozottan ellenállóak, azonban használatuk során ezek is koszolódnak.
Ahhoz, hogy orvosi fém ékszereink hosszú ideig megőrizzék szépségüket, szükséges őket bizonyos időközönként szakszerűen és alaposan megtisztítani. Az ékszerek rendszeres tisztításával megelőzhetőek a szennyeződés okozta bőrirritációk is.


A nemesacél ékszerek tisztításához is odafigyelés szükséges, azt kíméletesen kell végrehajtani, hiszen ellenkező esetben bevonatuk karcolódhat, színezésük megkophat.

Az ékszertisztítást végezhetjük otthon vagy bízhatjuk ékszerészre is.

 

A nemesacél ékszer tisztítása házilag

 

 nemesacel_gyuruk.jpg

 

 Ha otthon szeretnénk a nemesacél ékszerünket megtisztítani, akkor semmiképpen ne használjunk agresszív, szemcsés vagy maró hatású vegyi anyagokat, mert akkor ékszerünk nagyon hamar elveszíti csillogó, fényes felületét, a bevonatuk, színezésük hamar lekophat, ékszerünk foltos lehet, megkarcolódhat.    

Tehát a tisztításhoz ne használjunk például súrolószert, sminklemosót, de ne dörzsöljük át az ékszert szódabikarbónával vagy szemcsés fogkrémmel sem. Ezek – amellett, hogy károsíthatják az ékszer felületét – olyannyira belerakódhatnak az ékszerünk apró szegleteibe, ahonnan ha nem sikerül alaposan kimosni, akkor annyira bekövül, hogy azt házilag már nem lehet eltávolítani.

Bár az otthoni ékszertisztításnál nagyon elterjedt a fogkefe használata, ez mégsem ajánlott,  hiszen az is karcolásokat okozhat a nemesacél ékszer bevonatán.

Fontos, hogy a nemesacél ékszereket a 925-ös ezüst ékszerekhez használt tisztítófolyadékkal sem szabad tisztítani.

 

Hogyan tisztítsuk házilag a nemesacél ékszerünket?

 

 nemesacel_nyaklanc.jpg

 

1. Nemesacél ékszerünket érdemes puha, tiszta, sima felületű, szöszmentes kendővel áttörölni.

A törlőkendő lehetőleg olyan pamut anyagból legyen, ami nem tudja megkarcolni ékszerünk felületét.

Ez a tisztító kendő lehet száraz vagy enyhén nedves.
Ha megtaláltuk a megfelelő törlőkendőt, akkor óvatosan törölgessük át vele az ékszert.

2. Az ékszert tisztíthatjuk folyóvíz alatt, vagy makacsabb szennyeződés esetén áztathatjuk langyos vízben néhány percig. A vízbe tehetünk egy csepp kímélő folyékony tisztítószert. Ezután az ékszert finoman törölgessük át, majd szárítsuk meg egy tiszta törülközőn.

Befejezésként ékszerünket kifényesíthetjük egy polírozó kendővel.

3. Tisztító-polírozó kendő rendszeres használatával, mi magunk is könnyedén eltávolíthatjuk a szennyeződéseket és az apró karcolásokat, valamint újra csillogóvá tehetjük ékszerünket.

Az állandóan hordott ékszereinket érdemes évente 2-3 alkalommal políroztatni. Az ékszereink otthoni átmosását, és polírozó-tisztító kendős áttörlését akár néhány hetente elvégezhetünk.

Ezüst ékszeredet is szeretnéd tisztítani? Akkor az Ezüst ékszer tisztítása című cikket is ajánlom!


Ultrahangos tisztítás

Az ultrahangos mosás gyors, kíméletes és a legalaposabb módja bármely anyag megtisztításának. Az ultrahangos tisztítással egy ultrahangos tisztító készülék használatával a szennyeződéseket nem oldószer, hanem ultrahang segítségével távolítjuk el.
Az ultrahangos mosó segítségével a tisztító folyadékban nagyfrekvenciájú hanghullámokat keltünk, ezáltal a szennyeződések mechanikusan kerülnek eltávolításra.

Ezzel a módszerrel még a nehezen hozzáférhető helyekről is eltávolíthatjuk akár a legkisebb szennyező részecskéket is. Fontos, hogy drágakővel, korallal, gyönggyel díszített ékszer esetén ne használjunk ultrahangos tisztítást.         
Az ultrahangos tisztítást elvégezhetjük otthon is, ha van erre alkalmas berendezésünk, de igénybe vehetjük szakember segítségét is.         

Ahhoz, hogy megőrizzük nemesacél ékszerünk szépségét, óvjuk meg őket a parfümök, testápolók, különböző krémek, a hajlakk hatásától. Ne viseljük az ékszert sportolás, tisztálkodás, fizikai munka és alvás közben. Ne használjuk tengeri vagy gyógyvizes fürdőzés közben sem.

Ékszereinket érdemes erős fénytől, hőhatástól, karcolódástól, ütéstől, összenyomódástól védve, gondosan tárolni.

Ha érdekel, hogy más típusú ékszereket hogyan érdemes tisztítani, akkor az Ékszer tisztítása című cikket ajánlom.

Alapos, óvatos tisztítás és megfelelő tárolás mellett sokáig örömünket lelhetjük nemesacél ékszereinkben.