Arany ékszer tisztítása otthoni praktikákkal

Az ékszerek nem pusztán kiegészítők, hiszen a legtöbben emlékeket is kapcsolnak hozzájuk. Magam is így vagyok ezzel. De ahogy féltve őrzött emlékeink is megfakulhatnak, úgy sajnálatosan szeretett arany ékszereink is veszítenek eredeti fényességükből. Éppen ezért felértékelődik minden olyan otthoni praktika, mellyel gondosan karban tarthatjuk, ápolhatjuk a nagy becsben tartott nemesfémeket. Ezúttal az arany ékszer tisztítása kapcsán gyűjtöttem össze szerintem hasznos, de legalábbis megfontolásra érdemes tippeket, véleményeket.

 

Arany ékszer tisztítása alkohollal

Hiába vagyunk leleményesek, az arany ékszeren megjelenő apró karcok ellen túl sokat nem tehetünk otthonunkban. A felületi hibák javítását, főleg ha egy gyémánt eljegyzési gyűrűről van szó, mindenképpen bízzuk szakemberre. Az ékszereken megjelenő lerakódások eltávolítása érdekében azonban már a laikusok előtt is több lehetőség adódik. Főleg akkor, ha nem akarunk feltétlenül ezreket költeni ultrahangos tisztítóberendezésre.

 

  • Az arany hőn áhított fényességének visszanyeréséhez óvatosan alkoholt is használhatunk a szakemberek szerint, azt követően pedig bársony ronggyal töröljük át az ékszert.
  • Többen azt is szokták javasolni, hogy igazán akkor lesz fényes az arany, ha puha vattacsomóra kent fogkrémmel is átkenjük ékszerünket. Ám minden esetben ezzel sem teszünk jót, hiszen kezünkbe akadhat olyan fogkrém is, mely súroló hatású anyagot tartalmaz, ennek révén pedig felkarcolhatja a felületet.

 arany_ekszer.jpg

Arany ékszer tisztítása magnéziumporral

Patikában vásárolható magnéziumporral is próbálkozhatunk a szakportálok szerint, melyet először vízbe szórunk, majd abba tesszük bele az arany ékszert. Sokak szerint érdemes lehet akár egy napig is benne hagyni azt. Persze, ha nem vagyunk biztosak magunkban vagy a megvásárolt magnézium minőségében, ne kísérletezzünk a tisztítással. Megbízhatunk szakembert is.

 

Speciális kendővel is elvégezhető az arany ékszer tisztítása

Az ékszerüzletekben is kapható speciális törlőkendő, mellyel megfelelően ápolhatjuk a féltett aranyat. De jó eséllyel speciális ékszertisztító folyadékot is vásárolhatunk. Szakembereknél érdemes tehát tájékozódni ennek kapcsán. Akár ultrahangos tisztítást is vállalnak.

 Ha érdekel más típusú ékszerek tisztítása is, akkor az Ékszer tisztítása című cikket is ajánlom!

Tovább csilloghat, ha odafigyelünk

Az csak az érem egyik oldala, hogy megfelelő készítménnyel, vegyülettel végezzük az arany ékszerek tisztítását. Hiszen ha figyelünk a megelőzésre, a karbantartást sem kell annyira gyakran elvégeznünk. Érdemes például levenni arany ékszerünket, ha gyógyvízbe megyünk, ugyanis gyorsabban elszíneződhet a nemesfém. Ezzel együtt kerülni kell azt is, hogy krémekkel érintkezzen az ékszer. De hasonlóképpen kárt tehet a nemesfémben a parfüm is, noha gyakran megesik, hogy érintkezik vele az arany.